Navigatie

StARt vAn dE DaG

Dat is toch altijd weer een klus...mijn bed uitkomen. Terwijl Rosan de havermoutpap op het vuur zet en Nora het fruit snijdt, Lennart thee zet en de jongste helpt met zijn lunchtrommel word ik wakker. Vooral als het koud is voelt het bed extra warm! Dan is een bord havermoutpap echt een traktatie. 

Doordeweeks eten we dan ook vaak havermoutpap, maar ook het ontbijt is niet altijd hetzelfde hier. Kom er hier achter wat jouw favorite manier van starten is.

 

In 'Mam wil je dit vaker maken?' staan veel heerlijke recepten van ontbijtjes! KLIK HIER

 

 

Paarse yoghurtcakejes

250 gram blauwe bessen, 200 gram gemengde noten (naturel), 150 gram volkoren speltmeel, 50 gram havermout, 1 tl baksoda, 1 tl kardemom, 3 el gebroken lijnzaad, 9 el water, scheut citroensap/appelazijn, 100 gram blanke rozijnen, 50 gram blauwe rozijnen, 1 banaan, 6 el plantaardige yoghurt

Maal de gemengde noten tot meel in een keukenmachine tot meel. Doe dit samen met de speltmeel, baksoda, kardemom en havermout in een kom en meng het goed met elkaar. Laat het lijnzaad in de 9 el water weken. Week in een kommetje lauwwarm water de blanke rozijnen. Mix de banaan met 150 gram blauwe bessen, de plantaardige yoghurt en de blauwe rozijnen tot één geheel. Voeg het lijnzaadmengsel, de gewelde rozijnen en de paarse yoghurt toe aan het meel en meg alles goed met elkaar. Schep de overige blauwe bessen erdoor en verdeel het over 12 met bakpapier beklede muffinvormpjes.

Ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.

 

Het is pruimentijd!

In Usquert staan heel wat pruimenbomen. Verschillende vrienden kwamen mij al pruimen brengen. Heerlijk zoet zijn ze! Dat komt vast door het lange zonnebaden. Ik proefde van de zelfgemaakte pruimenjam en pruimenlikeur van mijn buurvrouw, mmmm. Zelf aten we de pruimen zo, ik maakte pruimensap met mijn fantastische blender en vanochtend bakte ik vegan bananencakejes met pruimen. Een heerlijk friszoet ontbijt zonder toegevoegde suikers. Met vier kinderen zijn de cakejes zo op, maar heb je een stuk minder kinderen dan ik of ben je gewoon lekker met z'n twee of alleen, dan heb je geluk, want lekker zijn ze!! Ook bij de koffie. Hier het recept. Bakze...

groet van het Hogeland, Anne

bananencakjes met pruimen.jpg

Bananencakejes met pruimen

14 pruimen, 3 bananen, 3 el chiazaad, 9 el water, 200 gram boekweitmeel, 100 gram amandelmeel, 2 el kokosrasp, 2 hand pecannoten, 1 tl baksoda, 2 tl kaneel. garnering: pruimenjam, amandelschaafsel

Meng in een kommetje chiazaad en water en laat even staan. Pel de bananen, was de pruimen en verwijder de pitten. Mix het fruit in een blender tot een samenhangend geheel. Meng in een kom het meel, de baksoda, kaneel, gebroken pecannoten en kokosrasp met elkaar. Meng in een andere kom het fruitmengsel met het chiazaadmengsel. Voeg tenslotte alles samen en roer goed door. Gebruik een bakvorm voor 12 cupcakes en bekleed telkens een muffinholte met een stukje bakpapier, vul deze met een grote eetlepel van het beslag. Verdeel het beslag over de 12 holtes tot het op is. Maak vervolgens met de onderkant van een theelepel een klein kuiltje bovenin het beslag van iedere holte. Vul deze met een theelepel pruimenjam en garneer het met amandelschaafsel. Ongeveer 40 minuten in de oven op 180 graden. Geniet ervan!

 

 

Pannenkoek met vijg

 

200 gram havermeel, 50 gram amandelmeel, 2 el bananenmeel, beetje kaneel, snuf zout, 12 gedroogde vijgen, 6 eieren, 1 el perenstroop, 400 ml havermelk, roomboter.

Aan de slag: Klop de eieren luchtig en snijd de vijgen in stukjes. Meng het meel, de kaneel, de stukjes vijg en het zout met elkaar. Voeg het ei-mengsel, de melk en de stroop toe en mix het tot een beslag. Verhit de pan en bak de pannenkoekjes in roomboter aan beide kanten bruin. Lekker met een bananen-shake!

Bananen-shake: Doe stukjes bevroren banaan in de blender en voeg havermelk toe tot de banaan onder staat.

 

 

Zoet Haverbroodje

 

3 bananen, 8 gedroogde pruimen, hand gojibessen, 2 el chiazaad, 6 el water, scheut citroensap, 50 gram kokosmeel, 150 gram havermeel (ik blender havermout tot meel), 50 gram havermout, 1 tl baksoda, 1 tl speculaaskruiden

 

 

Meng water en chiazaad in een kommetje en laat even staan. Prak de bananen met een vork en snijd de gedroogde pruimen in stukjes. Meng dit met het chiazaadmengsel, citroensap en de gojibessen. Meng in een andere kom het meel met havermout, baksoda en de kruiden. Voeg het andere mengsel eraan toe en kneed het een tijdje tot een soepel deeg. Maak er een broodje van en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Ongeveer 35 minuten in de oven op 180 graden.

 

Lekker met tomatentapenade en kiemgroenten!

 

Appelbollen

Weekend! Appelbollen, ik maak ze vaak, omdat ze snel klaar zijn en supergoed passen bij onze relaxte kop koffie in de ochtend. Om een uurtje of tien komen ze uit de oven. Het wachten tot de ergste hitte eraf is is het moeilijkst. Vooral wanneer het buiten kouder wordt komen er geregeld appelbollen uit mijn oven.

100 gram havermeel (vermalen havermout), 30 gram amandelmeel, 70 gram boekweitmeel, 50 gram kokosmeel, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl speculaaskruiden, 1 tl baksoda, snuf zout, 2 el chiazaad, 6 el water, 2 bananen, 3 appels, 10 Spaanse vijgjes, hand krenten, scheutje citroensap, 2 el water

 

 

Vermeng chiazaad met de 6 el water en laat dit even staan. Zet de krenten te week in lauwwarm water. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijdt ze in hele kleine stukjes. Prak de twee bananen tot moes. Snijd de vijgjes in kleine stukjes. Meng de bananenmoes met het chiazaadmengsel en voeg appel, krenten, stukjes vijg, citroensap en 2 el water toe. Vermeng het nogmaals goed met elkaar. Meng in een andere kom het meel, zout, de baksoda en specerijen. 

Voeg beide mengsels samen en meng het geheel een tijdje tot een gelijkmatig stevig beslag. Schep met een eetlepel bollen beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er met twee lepels ongeveer 14 mooie bollen van. Bak ze in ongeveer 35 minuten gaar op 180 graden in de oven.

Fijne ontbijttijd!

 

 

© 2019 mamwiljeditvakermaken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.