AaN TafEL!

We gaan eten! Een van de vier dekte de tafel. De anderen komen aanstormen. Ze eten graag en soms extreem veel, daarom maak ik grote gerechten, zodat er genoeg is. Altijd wel iemand hier die voor een groeispurt aan zit, dus voor een derde keer z'n bord vol schept. Elke dag zet ik iets anders op tafel. Ik hou van gevarieerd eten. Zo lukt het me om mijn kinderen alles te laten proeven van wat er te krijgen is aan groenten in de winkels.

Graag deel ik mijn recepten met je, zodat het je inspireert om het eten net even anders en zonder vlees op tafel te zetten. Geniet er van...Aan tafel!

 

 

 

Pannetje Stamppot Broccoli

1 rode ui, 1 kleine knolselderij, 1 zoete aardappel, 1 grote stronk broccoli, eventueel wat krieltjes, 1 el vegan bouillonpoeder, 1 blikje tomatenpuree, 6 gesneden gedroogde tomaatjes (op olie), 1 potje Kalamatan olijven zwart, rucola, cayennepeper, paprikapoeder, vegan balletjes (optie), vegan sambal (optie)

 

 

Snijd de rode ui, knolselderij, aardappel(s) en broccoli in kleine stukjes. Bak in een grote pan de ui op in olijfolie en voeg de aardappel, knolselderij en broccoli toe. Bak dit even met de tomatenpuree en kruiden. Voeg bouillonpoeder en een flinke scheut water toe en laat stomen met deksel op de pan tot de groenten gaar zijn. Giet overtollig vocht af en stamp het. Voeg op het laatst de stukjes tomaat, een pluk rucola, de afgegoten olijven, gebakken en in stukjes gesneden vegan balletjes en eventueel sambal toe. Lekker met sla.

 

 

Aubergines uit de oven!

Een heerlijk en simpel idee om aubergines klaar te maken!

Halve aubergine per persoon, (olijf)olie, hummus, plantaardige yoghurt, granaatappelpitjes, zout, peper, verse munt.

Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Smeer de binnenkanten in met olie en bestrooi ze met peper en zout. Leg de aubergines in een ovenschaal of op een bakplaat. Doe ze 45 minuten in de oven op 200 graden. Ondertussen meng je hummus met sojayoghurt en granaatappelpitjes. Wanneer de aubergines uit de oven komen dek je ze af met de hummus-yoghurt en bestrooi je ze met vers gesneden munt.

 

 

Pizzaatjes met Libanees brood

Bij de AH koop ik ze, 5 Libanese broden per verpakking. Voor het maken van een snel pizzaatje bij groene salade en smoothie. Smeer de broden in met een klein laagje Muhammara (paprikasalade met walnoot en granaatappel). Bak gesnipperde ui, plakjes champignons, shitakes en gekleurde paprikareepjes en leg het op de Muhammara. Voeg zwarte Kalamata olijven en stukjes gegrilde artisjokharten toe. Schuif de pizzaatjes een paar minuten in de oven op 200 graden en klaar! Uit de oven garneer ik ze met guacamole en rucola. Lekker met een salade van gemengde rauwkost, gemengde sla, stukjes komkommer en een dressing van honing, hennepzaad olie, appelazijn en peper. Ik zet er ook een smoothie naast van mango, avocado, spinazie, kokosmelk en water. Klaar weer!

 

 

Zuurkoolschotel met bataat, 5 personen

500 gram zuurkool, 1 grote bataat, 500 gram vega spekjes, 1 ui, 1 el bouillonpoeder, 1 rode peper, 1 appel, 1 banaan, 200 gram belegen kaas, flinke scheut sojaroom, geraspte kaas, walnoten, droge witte wijn

zuurkool1.jpg

Anne portret.jpg

Schil de bataat, snijd in kleine stukjes en kook in bouillon gaar. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snipper de ui en snijd de rode peper in stukjes. Bak op in roomboter, samen met de vega spekjes. Voeg zuurkool toe en bak 20 minuten mee in een flinke scheut witte wijn. Voeg een beetje bouillon toe en laat al roerende droog koken. Doe er een scheutje sojaroom bij en warm even mee. Roer kaasblokjes, stukjes appel, plakjes banaan en gekookte bataat erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het zuurkoolgerecht in een ingevette ovenschaal en dek af met geraspte kaas, walnoten en honing

Ongeveer 10 minuten onder de grill in de heteluchtoven op 200 graden.

 

 

Groene linzenschotel met spinazie, 4 tot 6 personen VEGAN

400 gram groene linzen, 1 el vegan bouillonpoeder, 400 gram verse spinazie, 1 rode puntpaprika, 2 rode uien, 2 knoflooktenen, 2 artisjokharten, 2 hand groene olijven zonder pit, potje kikkererwten, scheut haver-of sojaroom, bakje hummus, water, 2 el edelgistvlokken, zout, peper, scheutje ahornsiroop, 2 hand rucola.

 

Maak een sausje van de hummus, een beetje water en edelgistvlokken, zet even weg. Kook de linzen gaar in ruim water met bouillonpoeder. Snijd de rode ui doormidden en in halve ringen. Snijd knoflook en paprika in stukjes. Fruit ui en knoflook in olijfolie op laag vuur, voeg paprika toe en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Snijd spinazie en voeg hand voor hand toe. Laat het al roerende slinken. Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht voor het toetje (zie recept hieronder). Voeg linzen, hummussausje, room, kikkererwten en gesneden olijven toe en roer goed door. Breng op smaak met een scheutje ahornsiroop en citroensap.

Lekker met rucola, gesneden komkommer en avocado.

 

 

Rode linzensaus en pasta

500 gram volkoren spaghetti, half zakje rode linzen, fles bio tomatensaus, pakje gezeefde tomaten, een paar waspeentjes, 4 bio trostomaten, 1 bio courgette, een paar champignons, 1 paprika, 1 ui, 2 knoflooktenen, kruiden: peper, zout, kurkuma, tl sambal badjak.

voor een salade: een zakje ijsbergsla, wat botersla, olijfolie, een paar cherrytomaatjes, een stukje komkommer, peper en zout

Kook de spaghetti. Was de groenten. Snijd de waspeen, tomaten, courgette en champignons in stukjes. Spoel de rode linzen en kook ze 10 minuten in een laagje water. Snipper de ui en de knoflook en bak deze op met de kruiden en sambal. Bak de waspeen even mee en daarna ook de courgette en champignons. Voeg de gesneden tomaten toe, samen met de tomatensaus en de gezeefde tomaten. Laat het geheel even pruttelen. Gooi als laatste de gekookte linzen erbij. Lekker met een salade (ingrediënten salade ,zie boven).

Bestrooi het gerecht voor het opdienen met vers geraspte kaas.

 

 

Andijvie met tempeh

Andijvie stamppot uit het kookboek 'Mam wil je dit vaker maken?' Een andere stamppot dan je misschien gewend bent. Een vegetarische variant met tempeh en vega gehakt bedacht ik. Een snelle stamppot voor vier! Het recept is makkelijk te verdubbelen, zo zet je een grote pan op tafel wanneer er vriendjes blijven mee eten.

200 gram tempeh, 4 el ketjap of sojasaus, 1 tl sambal, 400 gram andijvie, 250 gram kruimige aardappels, 250 gram zoete aardappels, halve knolselderij, haverroom, 1 bouillonblokje, 1 ui, 1 rode paprika, schaal vega gehakt, hand verse basilicum, 2 el rode pesto, garnering: Pecorino kaas

Snijd de tempeh in hele kleine stukjes. Marineer met ketjap en sambal. Laat dit even staan. Schil de aardappels en knolselderij en snijd in stukken. Kook ze in een laag water met een bouillonblokje. Wanneer het gaar is stamp je het met een beetje kookvocht en de haverroom tot puree. Schep de rauwe andijvie erdoor. Fruit de ui en bak met de gesneden paprika, tempeh en het gehakt. Roer dit mengsel en alle overige ingrediënten door de stamppot. Garneer het met de geraspte Pecorino kaas.

 

Rijstsalsa met kreeftjes uit 'Mam wil je dit vaker maken?'

ongeveer 150 gram zilvervliesrijst, 3 avocado's, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 400 gram cherrytomaatjes, 10 snoeptomaatjes, bakje mozzarellabolletjes, bakje rivierkreeftjes, oregano, verse peterselie, dille, scheut olijfolie, 1 el mayonaise, 1 el citroensap, zwarte peper, 3 del rode pesto, zout

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Snijd de avocado's, ui, knoflook en tomaatjes en meng in een kom alle ingrediënten door elkaar. Eet smakelijk!

 

LEKKER MET Portobello met brie

Mmm een heerlijk bijgerecht! Ook met blauwe kaas is deze portobello lekker.

1 portobello per persoon, groene pesto, brie

 

Snijd het steeltje uit de porotbello. Vet de bovenkant van de portobello en de ovenschaal in met olijfolie. Doe een lepel groene pesto erin en leg er plakjes brie op. Ongeveer 30 minuten 

 

 

Pittige peen uit de pan

Een heerlijk gerecht met Indiaas tintje!

1 ui, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 1 pastinaak, ongeveer 8 wortels, 5 el pittige hummus, 1 koolrabi, halve tl gemberpoeder, zout, peper, 1 blikje tomatenpuree, 1tl Garam masala, 300 gram doperwten. optie: falafelballetjes

Snipper ui en knoflook. Snijd wortels, pastinaak en koolrabi in kleine blokjes. Bak ui en knoflook op in een beetje olijfolie met Garam masala, tomatenpuree, zout en gemberpoeder. Voeg de groenten toe. Bak even mee en voeg dan een scheut water toe om het te garen. Voeg telkens water toe tot de groenten gaar is. Leng de hummus aan met water tot een sausje en voeg dit samen met de doperwten toe aan het gerecht. Bak in een andere pan eventueel de falafelballetjes in een beetje plantaardige olie en voeg ze toe aan het gerecht. 

Lekker met ijsbergsla en naanbrood.

 

 

Spaghetti met spinaziesaus

Wanneer we pasta eten maak ik er een grote pan groentenrijke saus bij, want ik heb grote eters. Wat overblijft neemt Lennart mee naar zijn werk als lunch. Omdat het geheel plantaardig is kun je het zeker 5 dagen bewaren in de koelkast. Deze saus is met spinazie, bloemkool en broccoli. 

Dit recept is goed voor 8 personen. Wil je voor 4 koken? Deel het recept door twee.

500 gram spaghetti, 400 gram spinazie, bakje hummus, 1 stronk broccoli, 1 bloemkool, 1 el vegan bouillonpoeder, blikje kikkererwten, halve beker plantaardige yoghurt, 8 el edelgistvlokken, potje zwarte Kalamatan olijven, 2 el vegan strooikaas (optie, het recept vind je hieronder), beetje mais, kruiden: kurkuma, peper, beetje vegan bouillonpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, 1 tl sambal (optie), 1 tl honing of ahornsiroop.

Kook de spaghetti gaar. Voor de saus snijd je de broccoli en bloemkool in hele kleine roosjes. Kook het in een klein laagje water met de bouillon beetgaar. Laat een beetje vocht in de pan zitten, giet overtollig vocht af. Voeg yoghurt en hummus toe samen met de kleingesneden spinazie. Giet de kikkererwten, olijven en mais af en voeg het samen met de kruiden en overige ingrediënten toe aan de saus. Warm even mee en klaar. Eet smakelijk! 

Lekker met gesneden gekleurde tomaatjes.

 

 

potje Vegan strooikaas

200 gram cashewnoten, 5 el edelgistvlokken, 1 tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder.

Mix de ingrediënten in een mixer tot strooisel. Bewaar het in een potje en gebruik het als strooikaas over het eten.

 

 

Veldertjes schotel, 8 personen

1 bloemkool, groot blik veldertjes, klein blik bruine bonen, 2 puntpaprika's, 3 stengels bleekselderij, 1 rode ui, 1 ui, 4 grote kastanjechampignons, een paar gedroogde tomaatjes, 2 Elstar appels, zonnebloemolie. Kruiden: kerrie, zout, peper, kurkuma, cayennepeper, knoflookpoeder, uienpoeder, 1 tl Garam masala.

Was de groenten en snijd de bloemkool in hele kleine roosjes, was ze. Snijd de uien in halve ringen, de puntpaprika's in reepjes en de bleekselderij in boogjes. Snijd de champignons, gedroogde tomaatjes en appels in kleine stukjes. Giet de bonen af. Bak de ui even op in olie, voeg paprika, bleekselderij, champignons en gedroogde tomaatjes toe en bak even mee. Voeg bloemkool en kruiden toe. Bak even mee en giet er een glaasje water bij. Kook dit tot het de bloemkool beetgaar is. Voeg vervolgens de bonen en appel toe en warm het op. Breng op smaak met zout.

Serveer met naanbrood, Amsterdamse uitjes, zilveruitjes, augurkjes, mosterd en appelmoes.

 

 

Snert met pit!

Voor een grote pan: 500 gram spliterwten, 2 liter groentebouillon, 3 laurierblaadjes, 1 rode peper, 1 ui, 1 rode paprika, 1 prei, 2 tl kerrie, 1 winterwortel, 1 tl kurkuma, halve knolselderij, bladselderij, 1 tl sambal (optie)

 

Was de spliterwten. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de spliterwten en laurierblaadjes toe en kook ze een uur op laag vuur. Was en snijd ondertussen de groenten in stukjes. Verwijder naar wens de zaden uit de rode peper. Bak de ui, paprika, prei en rode peper op in kerrie en kurkuma. Voeg dit na een uur toe aan de bouillon samen met de wortel en knolselderij, laat het nog een half uur koken. Voeg gesneden bladselderij en eventueel sambal naar smaak toe.

 

 

© 2019 - 2023 mamwiljeditvakermaken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel